De bekkenbodem, punt van aandacht tijdens zwangerschap en bevalling 2023

De bekkenbodem, punt van aandacht tijdens zwangerschap en bevalling 2023
Doelgroep:
 
Organisatie:
LUMC - Boerhaave Nascholing
Locatie:
Gebouw: gebouw 2, Zaal: Snijzaal , Registratie: TBC Parkeren en bereikbaarheid LUMC
Inlichtingen:
 
Accreditatie:
 
Goede kennis van de bekkenbodem is onmisbaar binnen de verloskunde. Wilt u zwangeren beter informeren over welke bekkenbodemklachten in de zwangerschap of na de bevalling op kunnen treden? Meld u dan aan voor de cursus ‘De bekkenbodem, punt van aandacht tijdens zwangerschap en bevalling’, op vrijdag 27 oktober 2023 in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

In deze Boerhaave cursus worden eerste- en tweedelijns verloskundigen en eerstejaars AIOS Gynaecologie samen getraind. De kennis uit deze training kan direct worden toegepast in de praktijk. Door extra aandacht voor de bekkenbodem tijdens de bevalling kan er soms schade worden voorkomen of anders optimaal worden hersteld.

De cursus wordt gegeven door gynaecologen met de bekkenbodem als aandachtsgebied, in samenwerking met tweedelijnsverloskundigen. Hoogleraar anatomie Marco de Ruiter sluit aan om de anatomie van de bekkenbodem te onderwijzen.

Gevolgen van zwangerschap op de bekkenbodem
In het programma is veel aandacht voor de anatomie van de bekkenbodem. Gekeken wordt naar de lange termijn effecten van zwangerschap op de bekkenbodem. Ook is er aandacht voor wat er gebeurt met de bekkenbodem tijdens de bevalling. 

Tijdens de training wordt besproken hoe u na de bevalling het perineum kan beoordelen en hoe dit hersteld kan worden bij een ruptuur of episiotomie. Naast de theoriesessies bekijkt u op de snijzaal preparaten ter verduidelijking van de anatomie. Samen met de andere cursisten oefent u met hechten op kunststof en dierlijk materiaal. 

Praktische zaken
Voorafgaand aan de cursus wordt de theorie over de anatomie van de bekkenbodem en het hechten rondgestuurd. Om optimaal te leren van deze nascholing, is het verplicht voor u om de stof voor aanvang van de cursus door te nemen.  
Bij vragen kunt u terecht bij Marieke Mous (m.mous@lumc.nl). Praktische vragen kunt u mailen naar: boerhaavenascholing@lumc.nl

Doelgroepen
1e lijns verloskundigen, 2e lijns verloskundigen en 1e/2e jaars AIOS Gynaecologie.

Cursuscommissie
Deze cursus is samengesteld door: 
  • Drs. J.V.S. van der Does, gynaecoloog, LUMC
  • Dr. J.W. van Leeuw, gynaecoloog, Ikazia Ziekenhuis Rotterdam
  • Drs. M. Mous, gynaecoloog, LUMC
  • Prof. dr. M.C. de Ruiter, (Wetenschappelijk) onderzoeker, LUMC

Locatie:

  • Gebouw: gebouw 2, Zaal: Snijzaal , Registratie: TBC Parkeren en bereikbaarheid LUMC