ECMO Advanced cursus 2022 - I

ECMO Advanced cursus 2022 - I
Doelgroep:
 
Organisatie:
LUMC - Boerhaave Nascholing
Locatie:
LUMC, Albinusdreef 2, Leiden, Gebouw 1, Collegezaal 3 & 4 Parkeren en bereikbaarheid LUMC
Inlichtingen:
 
Accreditatie:
 
Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO) wordt de laatste jaren in toenemende mate toegepast bij zowel kinderen als volwassenen. Het is een complexe behandeling waar specifieke kennis en een multi-disciplinaire benadering noodzakelijk is.

In deze 2 daagse ECMO advanced cursus  gaan we dieper in op recente ontwikkelingen op het gebied van moderne beademingstechnieken, cardiogene shock, echocardiografie  en mechanische ondersteuning (ECMO, Impella, LVAD). Dit doen we op een interactieve (o.a. computersimulaties, High-fidelity scenario’s) wijze waarbij er zowel aandacht is voor innovatie m.b.t. volwassen als pediatrische ECMO-behandeling.

Doelgroep
De ECMO advanced cursus is bestemd voor: (kinder-) intensivisten (i.o.), klinisch perfusionisten (i.o.), thoraxchirurgen (i.o.), cardiologen (i.o.), longartsen (i.o.), (thorax) anesthesiologen (i.o.), ECMO-verpleegkundigen met specialisatie kinderen en/of volwassenen en SEH-artsen. Voor deze cursus is het noodzakelijk om redelijke ervaring te hebben in ECMO behandeling. Wenst u (ook) deel te nemen aan de basiscursus? Dan kunt u zich hier inschrijven.  Daarnaast is er een geaccrediteerde e-learning beschikbaar. Deze maakt integraal deel uit van de basiscursus en is facultatief voor deelnemers van de advanced cursus. Wenst u als deelnemer van de advanced cursus de e-learning te maken? Mail dan naar info@boerhaavenascholing.nl. U ontvangt vervolgens instructies waarmee u met 50% korting de e-learning kunt aankopen (originele prijs: € 200). Meer informatie vindt u over de e-learning hier

Cursusopzet
Deze tweedaagse cursus bestaat uit interactieve (multi-modale) presentaties, multi-disciplinaire besprekingen en high-fidelity simulaties (met behulp van Califia 3.0 en Harvi simulator) en workshops.

Cursus materiaal
Presentaties zijn digitaal beschikbaar in de persoonlijke leeromgeving op www.boerhaavenascholing.nl. Tevens zijn er links te vinden naar relevante EuroElso webinars.

Certificering
Na afloop van de advanced cursus ontvangt u een certificaat.

Cursuscommissie ECMO Centrum Leiden (ECL)
Deze cursus is samengesteld door:

 • Drs C.V. Elzo Kraemer, internist-intensivist, co-directeur ECMO programma
 • Dr. P.P. Roeleveld, kinderarts-intensivist, co-directeur ECMO-programma
 • Dr. J.J. Maas, neuroloog-intensivist
 • Drs. J.E. López Matta, longarts-intensivist
 • Drs. J.A. Janson, internist-intensivist
 • Dr. M. Palmen, cardio-thoracaal chirurg
 • Drs. J.M. Montero Cabezas, interventie-cardioloog
 • Dr. R.H. Klein, kinderarts-intensivist
 • Mw. M.J. van Gijlswijk, IC verpleegkundige, ECMO-coördinator
 • Ing. E. van Es, klinisch perfusionist, ECMO-coördinator
 • Ing. A. van der Baan, klinisch perfusionist

Locatie:

 • LUMC, Albinusdreef 2, Leiden, Gebouw 1, Collegezaal 3 & 4 Parkeren en bereikbaarheid LUMC